Sfaturi de început de an școlar
În cadrul centrului nostru am primit și întrebări de la părinți legate de cum să facă în așa fel încât copii să se ducă la școală de drag sau să fie mai eficienți sau să treacă mai ușor peste “greutățile școlii”.
Având în vedere că mai e foarte puțin și începe școala ne-am gândit să publicăm o parte din recomandările specialistului nostru, Nicoleta Florea, consilier pe dezvoltare personală și psihoterapeut.
O mămică întrebă: “Am un băiat de 10 ani. A rămas în urmă și nu îi place matematica, nu îi place școala… . Vă rog frumos ce mă sfătuiți să fac? Am înțeles că oamenii muncesc pentru bani, dar să o facă și pentru că le plac copii și să aibă răbdare cu copii, ca și copii să iubească materia respectivă și omul. Ce mă sfătuiți să fac? Mulțumesc.”
Iată recomandările:
📍 Explică-i că este necesar să meargă totuși la cursuri. Nu îi ține teorii. Este important să îi transmiți copilului că tu crezi că va depăși această problemă, că îi vei fi alături și îl vei ajuta.
📍 Observă-l o perioadă pentru a descoperi tipare de comportament – ce îl deranjează la școală, cum alege să reacționeze în anumite momente, ce îi place și cum păstrează interesul pentru activitățile care îi trezesc interes.
📍 Află de la profesori, diriginte ce anume îl nemulțumește la școală – plictiseală, anxietate, opoziționism; care sunt materiile la care se observă aceste schimbări comportamentale; ce au acestea în comun.
📍 Nu accepta ideea de a nu se duce la școală, “mila” în exces vor face statul acasă mai atractiv și implicit îl vor îndepărta de ideea de a merge la școală.
📍 Ajută-l să își descopere părțile bune, mai ales pe cele în legătură cu școala, oricât ar fi de mici. Are nevoie să creadă în el, are nevoie să îi arăți că tu crezi în el. Atitudinea nepotrivită îl fac să-și piardă încrederea în el.
📍 Acceptarea lui așa cum este, este mai importantă decât așteptările noastre. Este important să îl faci să înțeleagă că nota reflectă doar cunoștințele din acel moment, nu îl definește pe el de acum sau din viitor.
📍 Ajută să îl încurajezi să își urmeze pasiunile și interesele, să îl încurajezi să învețe în orice domeniu cu plăcere, pentru a asocia învățarea ca proces cu o activitate plăcută.
📍 Transformă învățarea într-o experiență plăcută. Transformă rezolvarea temelor și învățarea pentru o lucrare, pentru testare într-un joc, cu un premiu la final, cu o recompensă în zona lui de interes.
📍 Află mai multe despre stilul lui personal de învățare (auditiv, vizual, kinestezic) și folosește-l în practicarea învățării și a finalizării temelor.
📍 Evită hoții de atenție. Telefonul, televizorul, tableta, accesul cât mai rapid la ele, toate pot fi elemente care îi distrag atenția de la învățare. Dispare concentrarea și dacă nu mai ai concentrare învățarea nu va mai fi posibilă.
📍 Atunci când ești lângă el păstrează-ți calmul, caută să înțelegi ce gândește, pornește propunerile de la ceea ce deja știe să facă, validează cel mai mic progres, încurajează-l să fie curios, să facă legătura între materiile școlare și interesele lui personale.
Toate aceste recomandări sunt aplicate și de profesorii centrului nostru deoarece noi suntem dedicați elevilor noștri. Lucrăm pentru ei!
Cei care își înscriu copii la centrul nostru și achiziționează un abonament de 10 ședințe, pe lângă alte beneficii și avantaje mai adăugăm și o întâlnire free cu consilierul nostru pentru a ajuta în procesul de acomodare cu provocările școlii din zilele noastre.
Nu ezitați! Vă stăm la dispoziție! Nu va fi loc de regrete! Vă așteptăm!
INVESTEȘTE ÎN COPILUL TĂU! INVESTEȘTE ÎN VIITOR!