Reluarea vizitelor ghidate. Episodul 1

Reluarea vizitelor ghidate. Episodul 1

Cursurile și meditațiile pe care le propunem pentru elevi, fundamental teoretice, in acord cu programa scolara si vizand imbunatatirea rezultatelor scolare si asigurand, pana la urma, implicit sau explicit, o pregatire temeinica pentru “marile examene”, castiga in sens si eficienta daca sunt dublate de o componenta practica. Tocmai de aceea suntem bucurosi sa reluam vizitele ghidate la muzee si la laboratoare.

Seria vizitelor s-a redeschis in 17 iunie. Centrul de meditatii si cursuri Dora d’Istria, prin amabilitatea dlui ing. N. Hofnar, profesor de chimie si de fizica in cadrul Centrului, le-a oferit elevilor sai preocupati sau pasionați de chimie o vizita la laboratorul de calitate al unei  firme producătoare de substanțe chimice din București.

Copiii au observat indeaproape cum se utilizează aparatura de laborator pentru analiza efectivă a unor substanțe chimice. (De pilda, aparatul pentru determinarea punctului de fierbere, cel pentru determinarea punctului de cristalizare, cromatograful de gaze pentru determinarea impuritatilor, aparatele pentru uscarea avansata a substantelor (exicatoare si etuve) și pentru calcinarea lor (cuptorul de calcinare); dar si aparate pentru cântarirea cu precizie si dozarea volumetrica a substantelor, pentru prepararea solutiilor de diferite concentrații si sticlarie de laborator pentru diverse utilizări.

Mai mult, copiii au efectuat personal titrari cu soluții de acizi și baze pentru dozare volumetrica, in prezenta indicatorilor de pH cu schimbarea culorii probei. De asemenea, au observat masurile de protecție privind lucrul cu substante chimice si au aflat elemente despre functionarea laboratorului ca entitate economică și despre proceduri standard de analiza a unor produse chimice de largă utilizare, laboratorul vizitat avand acreditari sa desfasoare activități de acest gen de la instituțiile abilitate ale statului.

NB: Activitatile desfasurate nu prezintă riscuri pentru siguranta si sanatatea copiilor.

Distribuie